Mange arbeidsgivere har begynt å planlegge sommerferien til sine ansatte - men har dere husket å lage en plan for utbetaling av feriepenger?
Mange arbeidsgivere har begynt å planlegge sommerferien til sine ansatte - men har dere husket å lage en plan for utbetaling av feriepenger?
Det ytes ikke lønn når ansatte har ferie, men feriepengene skal dekke dette lønnsbortfallet når ferien avvikles. Det er derfor viktig å gjøre dette riktig.
Hva får de ansatte i feriepenger?
Hva ansatte får i feriepenger kan variere, blant annet av hvor lang ferie de ansatte har:
Følger arbeidsgiver ferielovens bestemmelser med 4 uker og 1 dag ferie for ansatte under 60 (5 uker og 1 dag for de som fyller 60 i ferieåret) ytes det 10,2 % feriepenger av feriepengegrunnlaget.
Der hvor det er avtale om 5 uker ferie (6 uker for de som fyller 60 i ferieåret), så er det vanlig med 12 % feriepenger.
Ansatte som fyller 60 år i ferieåret har rett til en uke ekstra ferie, og skal ha 2,3 % ekstra feriepenger for å dekke lønnsbortfallet i den ekstra ferieuken.
Webinar | Grunnlag og utbetaling av feriepenger
Ferieplanlegging: Slik forbereder du de ansattes sommerferie.
Hva beregnes det feriepenger av?
Feriepenger beregnes på grunnlag av kontant utbetalt arbeidsvederlag året før ferieåret:
- Lønn; fastlønn, timelønn, og lignende
- Overtidsgodtgjørelse
- Smusstillegg, skifttillegg, gangtillegg og annet ulempetillegg
- Variable ytelser som f. eks. provisjon, bonus, og lignende ytelser
- Drikkepenger
- Verdien av hel eller delvis fri kost
Du får ikke feriepenger av:
- Utbetalte feriepenger
- Utbetalinger som er faste og som også utbetales i ferien
- Naturalytelser som f.eks. fri bil, fri bolig, fri telefon, forsikringer, og lignende
- Utgiftsgodtgjørelser
- Sluttvederlag
Feriepenger til ansatte som har fylt 60 år
Som nevnt over skal ansatte over 60 år ha 2,3% ekstra feriepenger for å dekke opp lønnsbortfallet for den ekstra ferieuken.
Det opptjenes ikke ekstra feriepenger av den delen av feriepengegrunnlaget som overstiger 6 ganger folketrygdens grunnbeløp (fra 1. mai 2023 kr 711.720). Det er grunnbeløpet pr 31.12 i opptjeningsåret som legges til grunn.
Noen arbeidsgivere velger å ikke begrense opptjeningen til 6 ganger folketrygdens grunnbeløp, men gi 2,3% ekstra feriepenger av hele feriepengegrunnlaget.
Feriepengene skal utbetales til ferien
Hovedregelen er at de ansatte skal ha feriepengene utbetalt i tilknytning til ferieavviklingen, nærmere bestemt siste vanlige lønningsdag før ferien.
Er denne dagen nærmere feriestart enn en uke, kan den ansatte kreve utbetaling av feriepengene senest en uke før ferien starter.
Utbetaling av feriepenger for de som er månedslønnede
Selv om ferieloven er tydelig på at feriepengene skal betales til ferien, så er det likevel vanlig praksis at månedslønnede får feriepenger en gang i året.
Det er ikke uvanlig med en praksis hvor feriepengene utbetales i juni, uten hensyn til når de ansatte avvikler ferien.
I slike tilfeller betales alle feriepengene én gang i året, ofte i juni, og samtidig trekker arbeidsgiver de ansatte lønn for ferien. På den måten kan de ansatte avvikle ferie med vanlig lønn ellers i året, og feriepengeavregningen blir enklere og mer oversiktlig for arbeidsgiver. I og med at de ansatte er sikret lønn i ferien, anses ikke dette å være i strid med ferielovens bestemmelser.
Hvordan lønnstrekket for ferien gjennomføres avhenger av om man regner 5 dager pr uke eller 6 dager pr uke slik ferieloven legger opp til.
Eksempel - trekk med 5-dager pr. uke
Feriepenger | 36.000 |
Junilønn | 26.000 |
25 dager ferie (5 uker ferie) | -30.000 (kr 1.200 x 25 dager) |
Utbetalt | 32.000 |
Dagsatsen jeg har brukt i eksemplet er kr 1.200, dvs månedslønnen delt på 21,67 dager. 21,67 dager er gjennomsnittet av antall arbeidsdager hver måned når det regnes 5 dager per uke (5 dager x 52 uker = 260 dager. 260 dager / 12 mnd = 21,67 dager i snitt pr mnd).
Dagsats i eksemplet:
Månedslønn kr 26.000 / 21,67 dager = kr 1.200 (avrundet fra kr 1.199, 82).
Noen beregner feriepenger på denne måten i stedet:
Feriepenger | kr 36.000 |
Trekk for 3,33 dager: Kr 1.200 x 3,33 | kr - 4.000 |
Utbetalt | 32.000 |
Forskjellen er at man i dette eksemplet ikke betaler ut junilønnen. For å trekke lønn for hele ferien på 25 dager må det derfor trekkes 3,33 dager ekstra (25 feriedager minus 21,67 dager som er junilønn).
Som du ser så gir det samme resultat og utbetaling som i det første eksemplet.
Årsaken til at man trekker 3,33 dager er at ferien er på 25 dager.
"For at de ansatte best skal forstå hva de får utbetalt, er min anbefaling å bruke utregningen i det første eksemplet."
Hva med de som er timelønnede og feriepenger?
En slik ordning som gjøres for de som er månedslønnede er ikke å anbefale for de som har timelønn, med mindre det gjøres et lønnstrekk for ferie når feriepengene utbetales. Vi ser ofte at det i juni betales både feriepenger og timer fra mai. Foretas det ikke noe lønnstrekk for ferie, vil den ansatte senere avvikle ferie uten lønn. Dette er ikke i tråd med ferielovens bestemmelser.
Anbefalingen er derfor å følge ferielovens hovedregel for de som er timelønnede, og utbetale feriepenger etter hvert som ferien avvikles.
Webinar | Ferieavvikling og feriepenger
Feriepenger for ansatte som motsetter seg å ta ut ferie
Har du ansatte som ønsker å motsette seg ferie på grunn av manglende feriepenger? Da må du lage en plan for hvordan det skal håndteres.
For timelønnede er dette sjeldent et problem - de får feriepengene når ferien avvikles. De får da opptjente feriepenger utbetalt til de feriedagene feriepengene dekker. Ferie ut over det blir ikke betalt da de ansatte ikke skriver timer.
For de som er månedslønnede er det litt annerledes. Som nevnt betaler de fleste arbeidsgivere ut feriepengene en gang i året, med lønnstrekk for ferien. I forbindelse med feriepengeutbetalingen trekkes de ansatte for ferie, og du bør hensynta ferie som ansatte motsetter seg. Det vil si at om den ansatte vil ha 3 uker ferie i stedet for 5 uker, så trekkes lønn for 3 uker samtidig med feriepengeutbetalingen.
Eksempel
Feriepenger | kr 20.000 |
Junilønn | kr 26.000 |
15 dager ferie (3 uker ferie) | kr -18.000 (kr 1.200 x 15 dager) |
Utbetalt | kr 28.000 |
Eksempelet følger samme dagsats, arbeidsdager og utregningsmetode som eksempelet over.
Les mer om ferieplanlegging og når ansatte kan motsette seg ferie i dette blogginnlegget.
Synes du feriepenger er vanskelig?
Trenger du hjelp til å forstå hvilke regler som gjelder for feriepengeutbetaling? Ta kontakt for en uforpliktende prat. Azets har ledende rådgivere innen lønn og er klare til å hjelpe!