Lønnsoppgjøret - vårens vakreste eventyr?

Lønn & HR | Oppdatert 21.11.2024

av Anne Stine Kjelstad og Erlend Moldestad

De årlige lønnsforhandlingene omtales ofte som "vårens vakreste eventyr" og markerer en tid preget av forhandlingsvilje og noen ganger harde fronter. Hvem som er fornøyde, og hvem som har strukket seg lengre enn de burde, kan variere fra år til år. Noen år blir det streik, andre år ikke.

Trenger du hjelp med integrasjon av lønnssystem?

I Norge har vi en modell der rammene for lønnsdannelse bestemmes i sentrale eller forbundsvise oppgjør mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Men hva betyr dette for den enkelte bedrift, spesielt for de som ikke er en del av tariffsystemet?

Årlige lønnsgjennomganger

De fleste norske bedrifter har årlige lønnsgjennomganger. Bedrifter som er bundet av tariffavtaler, er forpliktet til å følge fastsatte prosesser og rammer i henhold til inngåtte avtaler og de sentrale forhandlingene. Motparten er som regel lokale fagforeninger, og reglene er klare. For bedrifter utenfor tariffsystemet er situasjonen mer fleksibel, men det krever også mer av arbeidsgiveren. Her må man selv ta ansvaret for en effektiv, tillitsskapende og motiverende lønnsdannelse.

Denne artikkelen gir råd om hvordan man kan gjennomføre gode lønnsforhandlinger utenfor tariffsystemet. Vi tar ikke stilling til om bedriften skal være organisert i en arbeidsgiverforening eller ikke; dette må være opp til den enkelte bedrift å avgjøre.

Webinar | Lønnsoppgjøret - vårens vakreste eventyr!

Gjør analyser på lønnsnivå, tenk helhetlig og vær forberedt

Lønn har stor betydning for ansattes trivsel, motivasjon og evne til å levere resultater. Hvis lønnsnivået faller under forventningene, kan det påvirke rekruttering og gjøre det vanskelig å beholde viktig kompetanse. Problemer relatert til lønn utvikler seg sjelden over natten, men kan bygge seg opp gradvis når lønnsdannelsen ikke får nok oppmerksomhet. Det er derfor avgjørende å ha oversikt over lønnsnivå både internt og eksternt. Følg med på markedslønninger og resultatene fra de sentrale lønnsforhandlingene for å justere forventninger. Samtidig må dette veies opp mot bedriftens lønnsevne.

Husk at det også finnes andre faktorer som bidrar til ansattes trivsel, som et godt arbeidsmiljø, utviklingsmuligheter og ansattegoder. Å kunne trekke inn slike elementer i lønnsforhandlingene, uten at de direkte forhandles om, kan bidra til å balansere forventningene.

Inflasjon og økonomiske utsikter

I 2024 har vi sett en periode med høyere inflasjon enn tidligere år, noe som har påvirket lønnsforhandlingene. Dette har ført til økte krav om lønnsjusteringer for å kompensere for redusert kjøpekraft blant arbeidstakerne. Samtidig står mange bedrifter overfor økte kostnader på grunn av prisøkninger, noe som gjør balansen mellom lønnsevne og lønnsforventninger enda viktigere i forhandlingene. Bedrifter bør være forberedt på å bruke alternative strategier, som fleksible arbeidsgoder eller bonuser, for å møte ansattes behov uten å gå utover budsjettet.


Sørg for å ha en forhandlingspart i lønnsoppgjøret

Noen bedrifter forhandler med arbeidsmiljøutvalget (AMU), mens andre har tillitsvalgte eller styret som setter rammene. Arbeidsmiljølovens krav om drøftelser og informasjon refererer til tillitsvalgte, som kan være tilknyttet en fagorganisasjon eller valgt til å representere alle ansatte.

Selv om ansatte uten tariffavtale ikke har forhandlingsrett, er det i arbeidsgivers interesse å ivareta deres interesser ved å sørge for en rettferdig lønnsprosess. Bedriften kan involvere de ansatte ved å diskutere rammer og fordeling av lønn for å sikre en åpen og gjennomsiktig prosess.

Pensjon, forsikring og andre fellesgoder

Lønnsoppgjør bør sees i sammenheng med andre faktorer som pensjon og forsikring. Hvis bedriften planlegger å øke pensjonssparingen for de ansatte, bør dette tas med i vurderingen av lønnsoppgjøret. De gjeldende pensjonsreglene kan medføre økte kostnader, og det er viktig å ha dette i tankene når man diskuterer lønnsbudsjettet.

Endringer i pensjonsregler og arbeidsgiverkostnader 

De seneste oppdateringene i pensjonsregelverket har introdusert strengere krav til innberetning og rapportering av pensjonsavtaler. Dette har økt kompleksiteten for mange arbeidsgivere, spesielt for bedrifter som har ansatte med ulike pensjonsordninger. Det er viktig å holde seg oppdatert på regelverket og vurdere om det kan være behov for rådgivning for å sikre at pensjonsforpliktelsene håndteres korrekt.

Åpenhet om lønnsprosessen

Å være åpen, konsistent og informativ om lønnsdannelsesprosessen er nødvendig for å unngå spekulasjoner og misnøye. Selv om de endelige lønnsresultatene er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, bør selve prosessen være transparent.

Hvis lønnsprosessen holdes skjult, kan det skape grobunn for misforståelser og antagelser om skjevfordeling, noe som kan påvirke motivasjonen negativt.

Når forhandlingene er gjennomført, er det viktig at lønnsendringene utføres korrekt og til rett tid. Digitalisering har gjort dette enklere i dag. Moderne lønnssystemer, som Visma.net Payroll, gir mulighet for å masseoppdatere årslønn for flere ansatte og håndtere etterbetalinger automatisk. Systemet kan også registrere endringer som trer i kraft fremover, noe som eliminerer behovet for manuell lagring og prosessering.

Digitalisering og automatiserte lønnssystemer

Med den raske utviklingen innen digitalisering og automatisering har flere bedrifter implementert skybaserte lønnssystemer som integreres med HR-plattformer. Dette gir bedre kontroll over lønnsjusteringer og sikrer at alle lønnsendringer blir korrekt innrapportert til myndighetene. Azets tilbyr flere løsninger for å hjelpe bedrifter med å digitalisere lønnsprosessen og redusere administrativ byrde.

Forbered deg godt til lønnsoppgjøret

Lønnsgjennomganger krever god planlegging. Gjennom å analysere lønnsnivå, vurdere bedriftens økonomi og involvere de ansatte, kan man oppnå et rettferdig oppgjør. Digitale verktøy for lønnshåndtering og en åpen prosess bidrar til å sikre at lønnsjusteringene gjennomføres korrekt.

Oppsummering

Lønnsforhandlingene gir bedrifter muligheten til å sikre rettferdige og konkurransedyktige lønnsbetingelser. Ved å involvere ansatte, være åpen om prosessene, og bruke digitale verktøy, kan lønnsoppgjøret bli en effektiv og positiv opplevelse for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Sørg for at bedriften er godt forberedt, og ta de nødvendige skrittene for å håndtere lønn, pensjon og andre goder på en måte som skaper verdi for alle parter.

Les hvordan Visma.net Payroll forenkler HR-arbeidet

Slik optimaliserer du flyten mellom HR og lønn

Payroll er et datostyrt lønnssystem som også gir deg mulighet til å registrere endringer som skal skje frem i tid. Det gjør at man ikke lengre trenger å lagre input i mapper eller permer for prosessering til aktuell lønnsperiode.

ForedragsholderWerbinar

Gratis webinar | Lønnsoppgjøret - vårens vakreste eventyr!

I dette 30 minutters webinaret tar vi for oss hvordan du som arbeidsgiver kan forberede deg best mulig til årets oppgjør. Vi ser nærmere på analyser av lønnsnivå og rammer, forhandlingsparter, lønnssamtalen, og ser på hvordan du enkelt kan gjennomføre lønnsjusteringer i Payroll.

Finn ut mer om webinaret

Azets kan hjelpe deg!

Sitter du med flere spørsmål? Azets har et ledende kompetansemiljø innen lønn og HR, og digitalisering av HR-arbeidet gjennom skybaserte løsninger. I HR-teamet i Azets har vi ledende kompetanse innen rådgivning og kursing av ledere, og er alltid oppdatert på lover og regler.

Vi står klare til å hjelpe! Ta kontakt for en uforpliktende prat eller få et uforpliktende tilbud på lønnshåndtering i Payroll.

Har du spørsmål? Ta kontakt!

Om Anne Stine Kjelstad og Erlend Moldestad

Erlend er Senior HR-rådgiver i Azets Consulting og har over 20 års fartstid med HR og utviklingsarbeid. Han har erfaring fra ulike bransjer og roller innen både operativ og strategisk HR. Erlend jobber med kunder innen lederstøtte og lederutvikling, team- og medarbeiderutvikling, og ulike endringsprosjekter. Anne Stine var senior IT-konsulent i Azets Technology.