Den store selskapsreisen #2: – Skal vi etablere et selskap?

Strategi og ledelse | 18.09.2019

av Dag Henning Kleven

Den store selskapsreisen er en bloggserie som skal hjelpe norske gründere og bedriftseiere til en bedre og mer effektiv selskapsdrift. Gjennom 25 episoder skal vi følge det fiktive selskapet Sykkelspesialisten. Vi er med fra etableringen og gjennom hele livssyklusen. Vi følger grunnleggerne Mats og Helene, og får innsikt i alle utfordringene de møter underveis. 

Målet er klart og tydelig: å hjelpe deg til å ta bedre beslutninger for selskapet ditt!

Gikk du glipp av første avsnitt av Den store selskapsreisen? Her finner du det: Den store selskapsreisen #1: – Jeg har en idé!

Personer på kontor

Vi trenger hjelp!

Mats sitter dypt nede i et regneark for å analysere ulike inntektsstrømmer og utgifter som skal inn i et prosjektregnskap, etter at selskapet fikk godkjent søknad hos SkatteFUNN. Telefonen gir plutselig fra seg et høyt «pling»! Han pleier ikke å la seg distrahere av sånt, men kan ikke unngå legge merke til at det er en LinkedIn-invitasjon fra Helene, som han møtte for et par dager siden. Mats aksepterer umiddelbart venneforespørselen og skal til å skrive en melding, men Helene kommer han i forkjøpet: «Hei Mats! Hyggelig å treffe på deg. Har du tid til å møte meg for å diskutere ideen min?»

– Jeg er fortsatt helt sikker på at dette er en god idé, sier Helene, etter å ha svart på alle spørsmålene til Mats. – Da noterer jeg dette ned og deler dokumentet med deg på en delt Google Drive-mappe. Så fordeler vi oppgavene og hvem som skal hente inn den informasjonen vi trenger, slik at vi kan begynne på en forretningsplan, sier Mats. Han merker at han lar seg smitte av entusiasmen til Helene. Man han vil uansett gjøre dette på en strukturert måte. Mats tar seg en god slurk av kaffen, mens han begynner å se for seg hvordan forretningsplanen skal bygges opp. 

– Hallo, Mats, du faller jo helt ut når du lar tankene fly, ler Helene, før hun utbryter: – Skal vi etablere selskapet da, gjøres ikke det på Altinn eller noe sånt? Jeg har hørt at det er fort gjort! Helene slå ut med armene og  er i fyr og flamme. Aller helst ville hun ha kommet i gang i går. 

 

FAKTA

Når du skal starte et selskap, er det mye som må på plass. Start med det grunnleggende:

  • Ha en god forretningsidé som er nedskrevet i en forretningsplan
  • Sett deg inn i de lover og regler som gjelder for selskapsdrift
  • Det koster penger å starte en bedrift. Har du egne penger, trenger du finansiering, eller bør du søke offentlige og private støtteordninger?
  • Er du usikker på noe – be om hjelp tidlig nok

 

Les mer: Vurderer du å starte for deg selv? Dette må du tenke på
Søk råd: Få hjelp til å starte firma.

4 aktører som er gull verdt

Mats forteller at det er en del jobb rundt det å etablere et selskap og det kan være lurt å hente hjelp, selv om mye er godt forklart på Altinn. Ulike aktører har ulike kompetanse som vil bidra til at det gjøres riktig, men tanke på nettopp den bedriften du ønsker å bygge. 

  1. Regnskapsfører og revisorer har solid erfaring i etablering av selskaper. Fordelen med en regnskapsfører er at vi sitter med regnskapet til tusenvis av bedrifter og ser hva som er viktig i hverdagen sett fra et økonomisk perspektiv. Det er også viktig å velge selskapsformen som passer for deg. Alt dette og mer til tenker vi på når vi bistår i å sette opp et selskap. 
  2. Banken en god sparringspartner, da alle bedrifter trenger en bedriftskonto og de trenger kapital.
  3. Mats kjenner også en advokat. Hun sitter på den juridiske kompetansen og siden dette er mye av det å sette opp et selskap, kan en advokat også bistå. Skal du sette opp et selskap raskt, kan de også bistå med såkalte “hylleselskaper” - Ferdig etablerte selskaper.
  4. Altinn er allerede nevnt og en sentral plass som også har masse informasjon til de med en gründer i magen.

– Jeg kjenner også noen i nettverket vi kanskje bør kontakte, bryter Helene inn, før Mats får si så veldig mye mer. Dette er aktører som sitter tett på næringslivet og har mye kompetanse og kontakter. Mats nevner noen eksempler: 

  • Kommunal etablererservice 
  • Privat etablererservice (søk på inkubatorer)
  • Næringsforening (eks. Bærum Næringsråd)
  • Innovasjon Norge

Når den tredje kaffekoppen er slukt, utbryter Mats: – Vi kan jo spare mye kontorutgifter ved å møtes her? God kaffe, god service, strømuttak og nesten gratis kontorplass, hvis vi fortsetter å kjøpe kaffe, ler han. De to blir enige om at Mats skal jobbe videre med å sette opp forretningsplanen og ta kontakt med regnskapsfører, banken og etablererservice i kommunen. Helene på sin side skal ta kontakt med sitt nettverk i Portland.  

Vil du vite hva som skjer videre med Mats, Helene og Sykkelspesialisten? Følg med i neste avsnitt!

Abonner på Den store selskapsreisen

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Ja, jeg vil at Azets sender meg innsikt, informasjon om tjenester og invitasjoner til arrangementer. Jeg kan når som helst redigere mine preferanser eller trekke tilbake mitt samtykke.

Hvordan Azets håndterer mine persondata er beskrevet her.

* Feltet er obligatorisk

post author

Om Dag Henning Kleven

Dag Henning har i mange år jobbet med forretningsutvikling og vekst. Han har hatt internasjonale jobber i Sony Corp og Checkpoint System før han kom til Azets i 2014 som salgssjef. I dag leder han området Forretningsutvikling i Azets hvor han jobber tett med ulike partnere og kunder for å utvikle nye forretningsområder.