Fra student til konsulent i Azets

Azets Life | 12.08.2020

av Henriette Bore

Å gå fra å være student til konsulent kan være en stor overgang for mange. Det er ikke til å stikke under stol at det er en helt ny hverdag å jobbe som regnskapsfører sammenlignet med studenttilværelsen. Det vil kanskje forventes mer av en, og det er kunder og kolleger som er avhengige av deg og ditt arbeid. Samtidig er det mer forutsigbart og man klarer kanskje å balansere jobb og fritid på en annen måte, sammenlignet med å ha innleveringer og eksamensperiode hengende over seg.

Kristoffer Sæter og Kari Ramton fikk seg noen lærerike erfaringer da de gikk fra å være studenter til fast jobb. Her deler de litt om hvordan det er å jobbe med regnskap i Azets.

Klar for utfordringer

Kristoffer er 30 år og kommer fra en liten bygd på Nordmøre. For seks år siden flyttet han til Arendal med sin kjæreste (nå kone). Han har studert økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder og jobber nå ved kontoret i Arendal.

- Jeg var ferdig med studiene i mai 2018, og signerte med Azets kort tid etter. Den største forandringen med overgangen var at det er større krav. Det er rett og slett noen andre som er avhengige av jobben du gjør, og det påvirker ikke bare en selv. Derfor er man i større grad nødt til å levere riktig kvalitet til rett tid, sier Kristoffer.

Han lærte at det er mange veier til Rom, og at det ikke nødvendigvis er helt A4. 

- Den største overraskelsen jeg fikk var da jeg forsto hvor lite fra studiet man faktisk får bruk for i praksis. Det man har lært er på mange måter ikke en fasit, men mer som en slags pekepinn, forteller Kristoffer.

Les mer om mulighetene: Nyutdannet i Azets 

Hvordan er det å jobbe som regnskapsfører?

Azets har en fleksibel karrieremodell som gir unike muligheter, og vil være en god støttespiller i din utvikling. Hos oss kan du nå så langt du selv vil, men det er dine ambisjoner, prestasjoner og motivasjon som vil være avgjørende for din karriere. Kristoffer har flere gode tips til andre som går fra å være student til å jobbe på fulltid.

- “Enhver er sin egen lykkes smed”. Dette gjelder i arbeidslivet også, da man ofte får igjen for det arbeidet man legger ned. Man må vise at man er klar for de utfordringene og mulighetene som man blir gitt, og da mener jeg ikke at man skal kunne alt. Det er innstillingen man kommer med på jobb hver dag som er viktigst, sier han.

"Det er innstillingen man kommer med på jobb hver dag som er viktigst"

Videre forteller Kristoffer at det har kommet godt med å ha regnskapsrelaterte fag.

- Når det gjelder regnskapsprogrammer, så finnes det mange forskjellige som er godt utviklet i dag, og det er vanskelig å bli flink med det rent tekniske fra studiene. Men for oss unge i dag er dette noe vi plukker opp fort, og lærer oss over tid allerede fra starten av karrieren.

Azets leverer programvare, tjenester og skybaserte løsninger. Som regnskapskonsulent i Azets bruker man flere ulike programmer, hvorav noen av dem er egenutviklede av Azets.

- Det er viktig å lære seg programmene og prosessene rundt. Hva som skal gjøres når og hvor. Det kan være litt mye å sette seg inn i til å begynne med, men når man først knekker koden og ser logikken - så er det helt fantastiske hjelpemidler, understreker Kristoffer. 

Muligheter på tvers

Ved siden av jobb liker Kristoffer å være med familien, og han har nylig blitt pappa. Ellers liker han å lage mat til gjester, og være aktiv, gjerne i form av å spille tennis. Kristoffer erfarte virkelig verdien av å jobbe for et solid selskap i forbindelse med den verdensomfattende krisen vi nå befinner oss i.

- Det beste med å jobbe i Azets er at det er et stort selskap, som gir deg trygghet. Samtidig som vi er store, er vi også små. Med det mener jeg at vi har over 50 kontorer rundt i landet, med flere mellomledere og regionsjefer som er veldig flinke til å se oss som jobber her, på samtlige lokasjoner. Dette hjelper med å skape en trygghet og gode rammer for å kunne utvikle seg i Azets. Jeg har blant annet fått tilbud om midlertidig utstasjonering som prosjektleder i Romania, avslutter han med et smil om munnen. 

Learning by doing 

Kari er 26 år og kommer fra Røyken i Asker kommune. Etter å ha tatt en bachelor i politisk økonomi ved Universitetet i Bergen, og en bachelor i regnskap og revisjon ved Handelshøyskolen i Trondheim (NTNU), slo hun seg ned med samboeren sin Aleksander, i Trondheim. Hun er en aktiv jente som er glad i friluftsliv, og hun går mye i fjellet - både sommer som vinter. Hun gjorde seg noen nyttige erfaringer ved å gå fra å være student til en fulltidsjobb.

- Som student tar man det gjerne litt rolig i starten av semesteret, og jobber mer intensivt i eksamensperiodene. Det ble derfor en overgang for meg å jobbe “8-16” hver dag. På den andre siden er det veldig deilig å ha et større skille mellom jobb og fritid. En annen forskjell fra studentlivet er at man må endre måten å tilegne seg kunnskap på. Du sitter ikke lenger i en forelesningssal, eller leser pensum fra en bok. Det er mye learning by doing, noe som passer meg fint, sier Kari.

"Det er mye learning by doing, noe som passer meg fint"

Den største overraskelsen da Kari begynte å jobbe i Azets var å utelukkende benytte PC som arbeidsverktøy, og måten vi jobber på i dag. Det er slutt på den tradisjonelle regnskapsføringen.

- Under studietiden brukte vi aldri PC, og vi lærte ingen dataprogrammer i utdanningsløpet. Til og med eksamen ble skrevet med penn og papir. I Azets er vi derimot tilnærmet papirløse. Jeg ble også positivt overrasket over hvor lite “klassisk” regnskapsføring man gjør selv. Min arbeidshverdag består av lite eller ingen bilagsføring, noe man kanskje ser for seg at man vil gjøre i en slik jobb som jeg har, sier Kari.

Faglig grunnlag med utdannelse innen regnskap og økonomi

Kari opplevde at noen av fagene hun hadde gjennom utdanningen var svært nyttige og relevant da hun skulle begynne å jobbe. Det gjorde at det ble lettere for henne å forstå sammenhengen mellom teori og praktisk gjennomføring, noe som gjorde at hun fikk et godt faglig grunnlag.

- Fagene jeg har tatt i regnskap og skatterett gjorde at overgangen til arbeidshverdagen ikke ble like utfordrende. Disse fagene tilrettela for at jeg kunne teorien som lå til grunn for det jeg jobber med. Hovedutfordringen lå i å lære seg å bruke denne teorien i et regnskapsprogram, forklarer Kari.

Det har likevel vært mye å lære og sette seg inn i for Kari, noe det vil være for enhver som kommer rett fra skolebenken. Hun har likevel noen gode råd til deg som nå skal inn i arbeidslivet:

- Vær forberedt på en bratt læringskurve. Vær åpen for de utfordringene du får. I løpet av mine første måneder i Azets fikk jeg mulighet til å jobbe ute hos en kunde sammen med en erfaren konsulent. Dette ga meg kunnskap som jeg ikke hadde fått ellers, og kunnskap som kanskje ikke de andre på kontoret satt med heller, forteller Kari.

Karriere i Azets: Fra nyutdannet til lederansvar

Hvordan er det å jobbe som regnskapsfører?

Det er mye man skal lære seg i starten og man er ofte ivrig etter å mestre alt med det samme man begynner med noe nytt.

- Det viktigste jeg lærte i starten da jeg begynte i Azets var å ikke være for utålmodig. Jeg ville gjerne være ferdig utlært med en gang. Det morsomme med dette yrket er derimot at man aldri blir ferdig utlært, forteller Kari.

kontoret i Trondheim sitter det en sammensveiset gjeng som har en unik kompetanse og ulik erfaring. Arbeidshverdagen har et høyt tempo, i tillegg til at den er lærerik og sosial.

- Vi har et fantastisk arbeidsmiljø her! Det er lav terskel for å spørre om hjelp og vi gjør gjerne sosiale aktiviteter utenom jobb. Det er også gode ledere i Azets som utfordrer deg og lytter til hva dine mål er, avslutter Kari fornøyd.

 

Her kan du se en oversikt over våre ledige stillinger. Følg oss gjerne på Instagram for kontinuerlige oppdateringer om hvordan det er å jobbe i Azets.

post author

Om Henriette Bore

Henriette jobber som HR-rådgiver i HR-avdelingen i Azets. Hun har en bachelor i markedsføring og salgsledelse fra Høyskolen Kristiania, og har jobbet i Azets i tre år. Hun jobber hovedsakelig med rekruttering og employer branding. Hun er stolt av å være en del av verdens beste HR-gjeng, og sammen har de et kompetansetungt, morsomt og utviklende arbeidsmiljø.